Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

2016-10-26

Fråga Lars på banken om att låna pengar

Hur går det till när jag ska låna till bostad?

För att få låna pengar till en bostad måste du ha en kontantinsats på 15 % av bostadens pris, en tillsvidareanställning och vara utan betalningsanmärkningar. Vi tittar även på din långsiktiga förmåga att betala dina krediter.

Vi svarar gärna på alla frågor du har. Ju fler frågetecken vi kan reda ut tillsammans desto bättre kommer det att kännas. Ett tips är att skaffa dig ett lånelöfte så fort du börjar kolla efter en bostad att köpa. Då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med. Du kan antingen boka tid hos oss på banken eller ansöka via www.sodradalarnassparbank.se

Hur mycket pengar får jag låna?

Banken gör en bedömning över din förmåga att löpande betala dina krediter. Det gör vi genom att upprätta en kalkyl över din inkomst och familjesituation. Har du barn under 18 år har du en försörjningsplikt som vi måste ta hänsyn till. Därefter får vi fram ett belopp över hur mycket pengar du får låna och så tar vi det därifrån. Detta är oberoende av om du äger fastigheter som är värd mycket pengar eller om du har någon som går i borgen för dig. Du måste kunna betala tillbaka det vi räknat ut i din kalkyl själv.

Hur mycket handpenning behöver jag ha för att få lånelöfte till huset jag vill köpa?

Du behöver ha 15 % av husets pris. Sedan skulle jag råda dig att utöver handpenningen ha ett buffertsparande som du kan använda vid oförutsedda händelser. Även om allt verkar bra i ditt nya hus kan något gå sönder, som till exempel tvättmaskin eller kylskåp.

Hur mycket måste vi amortera på vår bostad enligt de nya reglerna?

Det beror helt på hur mycket lån du har tagit på huset. Om du lånat 85 % av husets värde är amorteringskravet 2 % av det du lånat per år. Har du lånat 70 % bli amorteringskravet 1 % per år och har du lånat 50 % av husets värde behöver du inte amortera alls.

Vad är skillnaden på ett topplån och bottenlån?

Du betalar lägre ränta på ett bottenlån än på ett topplån. Ett bottenlån är ett lån inom 75 % av bostadens värde och ett topplån är ett lån mellan 75-85 % av bostadens värde.

Vad är ett pantbrev?

Det är ett dokument över hur mycket huset en gång varit belånat, det är inget fysiskt dokument utan finns digitalt hos inskrivningsmyndigheten. Du får max ta ut pantbrev på din fastighet motsvarande 85 % av dess värde. Pantbrevet använder sedan banken som säkerhet för lånet.

Om du köper ett hus och tar lån på 85 % av husets värde innebär det att du tar ut ett pantbrev på samma summa. Att göra detta kostar 2 % av beloppet du tagit ut pantbrev på plus en engångskostnad på 375 kr samt att lagfarten* kostar 1,5 % av köpeskillingen**.

Ska jag välja rörliga eller bundna lån?

I dagsläget är räntan väldigt låg vilket innebär att vi rekommenderar dig att binda delar av lånet. Att binda sina lån nu när räntorna är historiskt låga skapar även en trygghet för dig och din familj. Vi rekommenderar dig även att spara mellanskillnaden du har för dina räntor idag mot en framtida högre räntekostnad för att skapa dig en bra buffert.

Hur mycket får jag låna till att köpa en bil?

Du får låna 80 % av bilens pris om du köper den från en auktoriserad bilförsäljare. Det du bör tänka på när du köper en bil är att lånet ska vara färdigbetalt innan bilen är 12 år.

*En lagfart är ett bevis på att det är du som är ägaren på fastigheten du köpt. Lagfart utfärdas av lantmäteriet, vi hjälper dig med detta.

**Köpeskillingen är hela husets värde.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

TELEFONBANKEN

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22

KUNDCENTER FÖRETAG

Öppet alla dagar 07.00-23.00*
Från Sverige: 0771-33 44 33
Från utlandet: +46 771 33 44 33

DIGITAL SUPPORT

Öppet dygnet runt*
Från Sverige 0771-97 75 12

SPÄRRA KORT

Öppet dygnet runt
Från Sverige:  08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

*Andra öppettider kan förekomma under storhelger

OM BANKEN

Clearing: 8114-1
BIC/Swift: SWEDSESS
GIIN: NQHBSU.99999.SL.752
Bankgiro: 981-1142
Org. nr: 582000-5345
Styrelsens säte: Hedemora

SÖDRA DALARNAS SPARBANK

Hökartorget 5, Box 204
776 28  Hedemora
info@sodradalarnassparbank.se

Telefon: 0225-358 00
facebook.com/sodradalarnassparbank

Tro, hopp och Klöver-logotype