Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Veckokommentar: Ukraina och inflationssiffror i fokus förra veckan

Om inget ytterligare händer bör inte Ukrainakrisen påverka den globala ekonomin i någon större omfattning. Det menar Martin Bolander, marknadsstrateg på vår samarbetspartner Swedbank.

Situationen i Ukraina har stabiliserat sig och troligtvis har krisen nått sin kulmen. I fortsättningen kommer det mesta att kretsa kring ekonomiska sanktioner och fortsatta hot. 

- Vår bedömning är att Putin är nöjd med vad han hittills åstadkommit och att inga mer önskemål eller aggressioner kommer. Ukraina verkar ha insett att Krim är förlorat eftersom man beslutade att dra tillbaka sina militära enheter därifrån i förra veckan. Det minskar risken för sammandrabbningar med ryssarna, säger Martin Bolander, marknadsstrateg på Swedbank.

- Om inget ytterligare händer så kommer inte Ukrainakrisen att påverka den globala ekonomin i någon större omfattning, men om det fortsätter att accelerera och med ytterligare sanktioner från EU och USA så kommer det naturligtvis att påverka marknaderna.

Inflationsfokus senaste dagarna

Förutom Ukraina så har det varit mycket inflationsfokus senaste dagarna. Centralbankerna i framför allt de utvecklade länderna har att brottas med för låg inflation i många länder. Förra veckan kom inflationssiffror från såväl Europa som Sverige och USA, som alla låg mer eller mindre i linje med prognoserna. Stort intresse blev det för de signaler USA:s nye centralbankschef, Janet Yellen, skickade på en presskonferens.

- Hon var mer ”hökaktig” än vad man hade förväntat sig och sa att nedtrappningen av stödköpen av obligationer ska fortsätta enligt plan och man kan börja titta på att höja räntan i mitten på nästa år. Det här gjorde att både korta och långa räntor steg på marknaden. Men det indikerar också att Federal Reserve ändå tycker att den amerikanska ekonomin är på rätt håll och att återhämtningen är fortsatt intakt, precis som vi också anser. 

Fortsatt tro på aktier

Sammanfattningsvis är bankens strateger, i den här miljön, fortsatt positiva till aktier.

- Ja, vi tror fortfarande på en fortsatt ekonomisk tillväxt och med det stigande företagsvinster. Så med de utsikterna och det låga ränteläge vi har i dag så anser vi att aktier är mer attraktivt att placera i än räntor. Ställer vi sen detta konjunkturscenario mot värderingarna på börserna så tycker vi fortfarande att Europa ser billigt ut, avslutar Martin Bolander.

Mer information

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

TELEFONBANKEN

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22

KUNDCENTER FÖRETAG

Öppet alla dagar 07.00-23.00*
Från Sverige: 0771-33 44 33
Från utlandet: +46 771 33 44 33

DIGITAL SUPPORT

Öppet dygnet runt*
Från Sverige 0771-97 75 12

SPÄRRA KORT

Öppet dygnet runt
Från Sverige:  08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

*Andra öppettider kan förekomma under storhelger

OM BANKEN

Clearing: 8114-1
BIC/Swift: SWEDSESS
GIIN: NQHBSU.99999.SL.752
Bankgiro: 981-1142
Org. nr: 582000-5345
Styrelsens säte: Hedemora

SÖDRA DALARNAS SPARBANK

Hökartorget 5, Box 204
776 28  Hedemora
info@sodradalarnassparbank.se

Telefon: 0225-358 00
facebook.com/sodradalarnassparbank

Tro, hopp och Klöver-logotype