Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Samhällsnytta

Jämställd ekonomi - dela på utgifterna

Jämställd ekonomi i en relation innebär att man skapar lika förutsättningar för båda att få pengar över, kunna spara och att skapa en trygg egen privatekonomi. På så sätt skapas möjlighet för båda till en hållbar ekonomi genom hela livet.

Två personer äter flyttpizza på golvet.

Det finns olika sätt att lägga upp sin ekonomi på när man lever tillsammans med någon. För en del passar en helt eller delvis gemensam ekonomi bäst, andra kan föredra separata ekonomier.

Ett första steg är att komma överens om hur man ska dela upp sin ekonomi, både inkomster och utgifter. Man kan även inkludera sparande eller så tar var och en eget ansvar för sitt sparande.  Det viktiga är att båda får förutsättningar att kunna sätta undan pengar varje månad. 

Delad eller gemensam ekonomi?

 • En helt gemensam ekonomi innebär att man lägger ihop sina inkomster, betalar utgifter, sätter av till bådas sparande och använder sedan det som blir kvar gemensamt.
 • En delvis gemensam ekonomi kan se ut på olika sätt, man kanske delar på gemensamma utgifter, kanske ett visst gemensamt sparande, men det som blir kvar efter det bestämmer var och en över.
 • En separat ekonomi innebär att man kanske delar på boendekostnad men resten sköter var och en själv.

– Skiljer det i lön bör man planera privatekonomin efter det för att båda ska få möjlighet att skapa en trygghet i sin egen privatekonomi. Man kan till exempel fördela utgifterna procentuellt efter respektives lön eller utgå från att var och en ska ha ett visst belopp kvar varje månad, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Procentuell fördelning

En procentuell fördelning innebär då att man fördelar de gemensamma utgifterna utifrån hur mycket var och en tjänar. Om man lägger ihop bådas inkomst efter skatt och ser hur stor var och ens del är får man fram en procentuell fördelning. Om till exempel den ena bidrar med 60 procent av inkomsterna bör den också betala 60 procent av de gemensamma utgifterna. 

Samma belopp kvar varje månad

Ett annat sätt att dela på gemensamma utgifter är att se till att båda har ett lika stort belopp kvar efter att de gemensamma utgifterna är betalda varje månad. Skiljer det mycket i inkomst innebär det att den som tjänar mer också betalar betydligt mycket mer av de gemensamma utgifterna.

– Varje hushåll avgör själva hur de vill göra med sin ekonomi, men det är viktigt att man pratar igenom och är överens om hur utgifter ska fördelas. Skiljer det mycket i lön så kan det vara klokt att på något sätt fördela utgifterna utifrån det. Och glöm inte småutgifterna, de är ofta större än man tror, säger Madelén Falkenhäll, Swedbank hållbarhetsekonom.

Mindre konflikter med gemensam ekonomi

En av fyra uppger att det uppstår konflikter om ekonomi mellan sig och sin partner. I hushåll där man har helt gemensam ekonomi är det mindre konflikter om pengar än i hushåll med bara delvis gemensam ekonomi. Detsamma gäller för hushåll där man delar lika på småutgifterna, det vill säga småinköp av till exempel vantar till barnen och presenter till kalas. Just småutgifter är annars något som kvinnor uppger att de i större utsträckning än männen betalar mer av.

– Försök att även dela på alla småutgifterna, man kan till exempel ha ett gemensamt konto med varsitt kort till som man använder till den här typen av inköp. På så sätt kan man slippa onödigt tjat och konflikter om pengar hemma, säger Madelén Falkenhäll.

Ta kontroll över din ekonomi

Det finns både verktyg och knep för att få bättre koll på sin ekonomi. 

Andra läste också

 • Spara på flera olika sätt!

  Semester, en buffert för plötsliga och oväntade utgifter, ett framtida bostadsköp och så sparande till pensionen. Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande, och det kan vara en god idé att spara i olika sparformer.

  Olika sparalternativ
 • Jämställd ekonomi och sparande

  De flesta som lever tillsammans har någon form av gemensam ekonomi, men det inkluderar inte alltid sparandet. Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll tipsar hur man spara i ett jämställt partnerskap. 

  Se till att båda får spara i förhållandet