Hoppa till textinnehållet

Pågående projekt inom vår samhällsnytta

Just nu har vi 14 projekt igång, vissa sträcker sig flera år och andra under kortare perioder. Det som är gemensamt för samtliga projekt är att de har eldsjälar som brinner för att bidra till utveckling av bygden och projekten i sig. Vi är stolta över att kunna bidra till förverkliganden av dessa drömmar. Drömmar som dessutom gagnar södra Dalarna och människorna som bor och verkar här.

Inventering och digitalisering föremålssamlingar

Projektägare: Stora Skedvi Hembygdsförening
Projektledare: Jonas Ahlin
Beviljade medel:  28 748 kronor


Stora Skedvi Hembygdsgård har ett antal muséer, bland annat ett stort redskapsmuseum som beskriver jordbrukets arbete och redskap genom tiderna, men även bl.a. ett skolmuséeum, en parstuga som visar hur ett gammalt hem kunde se ut, en byggnadsminnesförklard Kaplansgård m.m. Dessutom finns ett större antal föremål på magasin som aldrig eller sällan visas för offentligheten. 

Samarbetspartnern ska nu genom projektet se till att alla inventarier på ett korrekt sätt införlivas inventariet med bilder, numrering, ursprung, gåvoavtal m.m. och få till rutiner och verktyg till att framledes kunna handha inventariet löpande.

Renovering av hinderbana för barn Brunnsjöberget

Projektägare: Stiftelsen Motionsanläggningen Brunnsjöberget
Projektledare: Kjell Lidholm
Beviljade medel: 15 000 kr

I anslutning till motionsanläggningen, klubbarnas klubbstuga, finns sedan 25 år tillbaka en hinderbana för barn i terrängen. Banan är mycket populär bland barnen, men den behöver göras säkrare och utvecklas/förlängas. Avsikten är att allt praktiskt arbete ska ske ideellt, samt att eventuellt projektbidrag och övrig sponsring ska finansiera material och skyltning.

 

 

Ny konstsnöanläggning ska säkra skidspåren Brunnsjöberget

Projektägare: IFK Hedemora Skidor
Projektledare: Erik Andersson
Beviljade medel: 135 000 kronor


IFK Hedemora Skidor har  investerat i en ny konstsnöanläggning på Brunnsjöberget. 

-  Vi är jätteglada över att ha kunnat göra denna investering och att vi nu äntligen får ta anläggningen i bruk. Nu har vi en modern anläggning med en effektivare snötillverkning. Det förlänger skidsäsongen och lättar bördan för alla våra ideella krafter. I den här satsningen ingår också bredare och omgjorda spår, så vi får plats med så många som möjligt ute på banorna, samtidigt som vi kan ge våra unga den utmaning som idag krävs för att erbjuda en utvecklande längdskidåkning, säger Erik Andersson, projektledare för IFK Hedemora Skidor. 

World Maze Race

Projektägare: Dalaportens OL Orientering
Projektledare: Göran Andersson
Beviljade medel: 90 000 kr

Dalaportens OL Orientering vill hitta nya sätt att rekrytera fler ungdomar till att börja orientera och främja den spontana fysiska rörelsen. Klubben har därför utvecklat så kallad labyrintorientering. Nu lanserar de sitt koncept i världen med projektet World MAZE Race. Den 29 maj är det världspremiär med målet att genomföra 100 MAZE-event i alla världsdelar. 
 

-        Vi har fått en fantastisk respons efter de labyrintorienteringar som vi genomfört och tanken om ett World Maze Race har funnits i några år. Framtidsvisionen är att vi kan genomföra detta event i Sydney, Shanghai, Singapore, São Paulo, San Francisco, Stockholm, Sala, Surahammar, Smedby, Skogsbo och på en massa andra platser samtidigt. Förutom att labyrintorientering lockar ungdomar till spontan aktivitet så är labyrintorientering också en anledning att visa en väg att göra orientering olympisk. säger Göran Andersson, projektkoordinator Dalaportens OL Orientering.

 

 

Programmering för barn låg- och mellanstadiet - Science Dalatour

Projektägare: Science Center 2047 och Södra Dalarnas Sparbank
Projektledare: Maria Johansson
Beviljade medel: 500 000 kronor

Science Center 2047 har beviljats 500 000 kr av oss till projektet ”Science Dalatour”.

Årskurs 1-6 i Avesta, Hedemora och Säters kommun erbjuds en unik möjlighet att få en lektion i programmering av pedagoger från 2047 Science Center i Borlänge. Med hjälp av Lego Education får eleverna pröva på programmering på ett lustfyllt och inspirerande sätt.

Satsningen görs för att stärka elevernas digitala och tekniska kompetens.

Skolorna i Säters kommun kommer att vara först att erbjudas lektionen hösten 2020, därefter Hedemora våren 2021 och Avesta hösten 2021. Varje klass får en lektion som pågår i 1–1,5 timme. Alla kan vara med oavsett språk- och förkunskaper. Lärarna erbjuds en förberedande workshop på 2 timmar.

 

Aktivitetsplan för fler träningsmöjligheter

Projektägare: Brovallens IF
Projektledare: Wolfgang Streith 
Beviljade medel: 26 000 kr

Brovallens IF ska bygga en belyst aktivitetsplan där lek och spel kan kombineras med barmarksträning. Det gör att föreningen kan erbjuda en roligare och bättre träningmiljö för deras barn- och ungdomsverksamhet. Allmänheten är alltid välkommen att ta del av utomhusfaciliteterna när det önskas.

Brovallsgården har idag ett utegym och en fin terrängbana, aktivitetsplanen kommer att komplettera dessa faciliteter.

För fler bostäder i Stjärnsund - Stjärnsundsvärden

Projektägare: Stjärnsunds Föreningsnätverk
Projektledare: Fredrik Lundkvist Fridh
Beviljade medel: 78 500 kronor

Stjärnsunds Föreningsnätverk har beviljats 78 500 kr av oss till projektet ”Stjärnsundsvärden”.
Stjärnsund är en inflyttnings- och turistort, men utbudet av fastigheter är den stora begränsningen trots att många hus står tomma större delen av året. Stjärnsunds föreningsnätverk ska därför, tillsammans med lokala företagare och fastighetsägare, etablera en stugvärdstjänst för korttidsuthyrning och en bostadsagentur för långtidsuthyrning av tillgängliga fastigheter.

Lånestuga - barn och unga kan låna fotbollsutrustning

Projektägare: Avesta AIK
Projektledare: Sanna Isacsson & Jessica Olveby
Beviljade medel: 7000 kr

För att alla barn och ungdomar ska ha möljighet att få spela fotboll, oavsett socioekonomisk bakgrund så har Avesta AIK startat upp en lånestuga där man får låna skor, benskydd och matchshorts tills dess att man haft möjlighet att skaffa egen utrustning. 

 

 

Konst i Krylbo - allmänheten får delta i work shops och utställning

Projektägare: Folkare Konstförening
Projektledare: Charlotte Wells
Beviljade medel: 37 000 kr

Till slutet av sommaren 2020 kommer ortsborna i Krylbo att få uppleva konst och skapande aktiviteter tack vare Folkare Konstförening. 

Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet. Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet.

Föreningen bildades 1946 och har bland annat anordnat mycket populära utställningar och workshops i Horndals Brukspark. 

 

 

Utegym Nibbleberget

Projektägare: Vasaloppsklubben
Projektledare: Håkan Frenell
Beviljade medel: 20 000 kronor

Nibbleberget är ett populärt rekreationsområde och Vasaloppsklubben kommer att bygga ett utegym där under våren 2020. Projektet är en förlängning av projektet där klubben har röjt och märkt ut vandringsleder, även det projektet har fått pengar av Södra Dalarnas Sparbank. 

Lika Olika

Projektägare: Södra Dalarnas Sparbank
Projektledare: Tberese Oljans Backlin 
Beviljade medel: 1000 000 kr

Denna satsning sker mot högstadieskolorna i Avesta och Hedemora kommun.

Under tre år får eleverna arbeta med det sociala samspelet kring värderingar, fördomar, attityder, jargonger och mycket mer. Metoden kallas Lika Olika och ger skolan verktyg för en positiv förändring vad gäller bland annat stärkt självkänsla, ökat civilkurage, respekt och tolerans. Ämnena ingår i skolplanen och lärarna får ett värdefullt stöd med Lika Olika-metoden. 

Vi vill bidra till bestående positiva förändringar som är viktiga för att eleverna ska må bra och vara goda medmänniskor. Vi tror på ett långsiktigt arbete och har därför erbjudit skolorna att arbeta med detta under tre års tid. I Lika Olika-metoden omfattas lärare, elever och vårdnadshavare. 

 

 

Hitta ut och upptäck fantastiska Hedemora

Projektägare: IFK Hedemora Orientering
Beviljade medel: 105 000 kronor

Med Hitta Ut vill IFK Hedemora Orientering bidra till att locka fler till att motionera och upptäcka alla vackra och spännande platser som finns i Hedemora stad med omnejd.

Du laddar ner apppen Hittaut Hedemora och kan där hitta 85 olika checkpoints att besöka. Du kan också använda en fysisk karta som finns på flera ställen att hämta ut. 2020 utökas projektet med Garpenberg, Vikmanshyttan och Långshyttan. 

Projektet har blivit en succé och har lockat över 700 personer. Det pågår i tre år. 

 

 

och Skörda södra Dalarna

Projektägare: Skördefest i södra Dalarna ideell förening  
Projektledare: Liselotte Dahlin, Olle Bengtsson
Beviljade medel: 250 000 kronor

Skördefest i Dalarna ideell förening ska utveckla matsektorn i södra Dalarna för att få fler lönsamma företag och en levande bygd.

 

Mamma och barn plockar sallad i trädgården

Förstudie utveckling av kulturarvet

Projektägare: Stentryckeriets vänner ideell förening
Beviljade medel: 75 000 kronor

Syftet är att identifiera förutsättningarna och testa metoder för att bevara det unika konstnärliga och kulturella arv som det litografiska tryckeriet i Vikmanshyttan innehar.

Syftet är också att genom exemplet i Vikmanshyttan lägga ut de första stegen för att jobba vidare med metodutveckling för hur man kan behålla, vidareutveckla och överföra kunnandet till nästa generation tryckare. Projektet vill lyfta resultatet ytterligare och sprida kunskaper och metoder vidare till fler liknande verksamheter inom de kulturella och kreativa näringarna (KKN) regionalt och till aktörer som jobbar med att stödja dem på lika sätt.

 

Data- och vardagsekonomiutbildning

Projektägare: Röda Korset Hedemora
Projektledare: Tamara  Zuljevic
Beviljade medel: 100 000 kronor

Målet med projektet är att flera nyanlända ska få grundläggande data- och ekonomiutbildning för att göra dem bättre utrustade för ett fortsatt liv i Sverige efter att de har beviljats uppehållstillstånd.