Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Samhällsnytta

Genomförda projekt inom vår samhällsnytta

Vi är stolta över att kunna bidra till förverkliganden av projekt  som bidrar till att Avesta, Hedemora och Säters kommun utvecklas. Våra eldsjälar i föreningar och näringsliv har genomfört över 80 projekt som vi bidragit till. På denna sida får du ett urval av dem.

Inspiration från några av våra genomförda projekt inom vår samhällsnytta

Kurs för unga entreprenörer 19-25 år

Projektägare: Södra Dalarnas Sparbank
Projektledare: Therese Oljans Backlin

Vad innebär det att vara entreprenör och driva projekt eller starta ett eget företag? Södra Dalarnas Sparbank driver en kurs för unga 19-25 år som bor i Avesta, Hedemora eller Säters kommun.

Vi varvar spännande företagsbesök med inspirerande föreläsningar. 

Kursen pågår maj-december 2022 och är kostnadsfri. 

Robotprogrammering för elever på mellanstadiet

Projektägare: Södra Dalarnas Sparbank/2047 Science Center
Projektledare: Alexandra Carlsson

Science Dalatour är ett projekt för mellanstadieklasserna i Säter, Hedemora och Avesta kommun. Projektet genomförs för att väcka intresse för teknik, naturvetenskap och matte och därmed bidra till att säkra länets framtida kompetensförsörjning. Projektet startar vecka 41 och börjar med Säters kommun för att nästa år gå vidare till Hedemora kommun och Avesta kommun. Genom projektet får elever lektioner i kreativ och praktisk programmering när pedagoger från 2047 Science Center kommer på besök.

Science Dalatour möjliggörs med ett bidrag på 500 000 kr från Södra Dalarnas Sparbank

- Vi är väldigt glada över att kunna göra denna satsning mot skolorna. Både lärare och elever får inspiration genom detta besök. Programmering är en obligatorisk del i skolplanen och då är det kul att det kan erbjudas på ett kreativt sätt och med pedagoger som är specialiserade på detta, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.

Kreativ programmering på schemat

Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av Lego Education i ett innovativt, utmanande och lärorikt upplägg. I årskurs 1–3 kommer man jobba med temat ”Vår stad” och i årskurs 4–6 är temat ”Robotar i vår vardag”.

- Lektionerna ska väcka intresset hos barn och ungdomar för teknik, naturvetenskap och matematik. Vi vill stärka deras tekniska självförtroende med lustfyllda lektioner i programmering och i förlängningen bidra till den framtida kompetensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik, säger Linda Axelsson Karlqvist, pedagog på 2047 Science Center.

MÅDS - Mångfald i Dalarnas Bolagsstyrelser

Projektägare: Styrelseakademien Dalarna

Vi stödjer initativet från Styrelseakademien Dalarna att hitta kvinnor med utländsk bakgrund till bolagsstyrelser i Dalarna. Det finns en dold och outnyttjad resurs och möjlighet med mycket kompetenta kvinnor som haft karriär, sin akademiska bakgrund i sitt hemland och i Sverige. Ser vi till styrelseledamöterna i Dalarna så är endast 16% kvinnor och med utländsk bakgrund är det nästan noll.

Under ca 1 år kommer 11 kvinnor att erbjudas mentorskap och certifieras i svenskt styrelsearbete för att sedan matchas in i olika bolagsstyrelser. En härliga skara kompetenta kvinnor från flera världsdelar: Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien. Projektet kallas MÅDS - Mångfald i Dalarnas bolagsstyrelser.

Dalarna är en av Sveriges 4 stora exportregioner, 16% av invånarna i Dalarna har utländsk bakgrund.

Stjärnsunds Sportbibliotek

Projektägare: Stjärnsunds AIF
Projektledare: Fredrik Lundkvist Fridh

Stjärnsunds AIF har en friggebod som ska byggas om för att bli ett sportbibliotek. Det behövs nya hyllor och ett nytt golv. Ytterligare en bod ska flyttas i anslutning till biblioteksboden för att där kunna sköta underhåll av utrustningen och byta skrymmande artiklar till sådana som hör säsongen till. Medlemmarna kan låna allehanda utrustning för, i ett första skede, sportaktiviteter utomhus.

Målet är att skapa möjligheter för både lokalbefolkning och gäster att på ett enkelt sätt prova på olika utomhusaktiviteter som bygden erbjuder. Vilket i sin tur kan hjälpa till att höja engagemanget både fysiskt och ekonomiskt för dessa verksamheter vilket leder till en större resiliens för verksamheterna.

World Maze Race

Projektägare: Dalaportens OL Orientering
Projektledare: Göran Andersson

Dalaportens OL Orientering vill hitta nya sätt att rekrytera fler ungdomar till att börja orientera och främja den spontana fysiska rörelsen. Klubben har därför utvecklat så kallad labyrintorientering. Nu lanserar de sitt koncept i världen med projektet World MAZE Race. Den 29 maj är det världspremiär med målet att genomföra 100 MAZE-event i alla världsdelar. 

Vi har fått en fantastisk respons efter de labyrintorienteringar som vi genomfört och tanken om ett World Maze Race har funnits i några år. Framtidsvisionen är att vi kan genomföra detta event i Sydney, Shanghai, Singapore, São Paulo, San Francisco, Stockholm, Sala, Surahammar, Smedby, Skogsbo och på en massa andra platser samtidigt. Förutom att labyrintorientering lockar ungdomar till spontan aktivitet så är labyrintorientering också en anledning att visa en väg att göra orientering olympisk, säger Göran Andersson, projektkoordinator Dalaportens OL Orientering.

En pedagogisk trädgård för biologisk mångfald i Stjärnsund

Projektägare: Föreningen Permakultur Stjärnsund
Projektledare: Annelie Hilmerby

Satsningen ska utveckla det offentliga besöksmålet Mångfaldsträdgården och att fler människor, och även nya grupper, lockas till Stjärnsund för att uppleva och lära sig mer, även om biologisk mångfald. De projekt som hittills genomförts av Permakultur Stjärnsund har redan bidragit till att Stjärnsund har börjat bli ett känt besöksmål bland människor som intresserar sig för permakultur, skogsträdgårdsodling och hållbar utveckling. I projektet kommer bland annat skolklasser att bjudas in.

Skidäventyret

Projektägare: Dalahästens Skidcenter
Projektledare: Wolfgang Streit

I projektet ska Samarbetspartnern anlägga ”Skidäventyret” som är en 30x30 meter lekplan som utrustas med gupp, hopp, koner, slalomportar och en preparerad platt yta för lek och teknik. Dessutom ska en kuperad skicrossbana med kurvor anläggas, tänkt för lite äldre och mer skiderfarna barn och ungdomar. Anläggningen kommer att användas både spontant och för organiserad träning.

Skidäventyret blir ett väldigt roligt komplement till den vanliga skidåkningen vare sig det sker i skidklubbarnas regi eller spontant. Skidäventyret ska anslutas till en rundbana ca 400 m som innehåller en spännande serpentin.

Södra Dalarnas Sparbank står för en av  snökanonerna till Skidäventyret.

Konst i Krylbo - allmänheten får delta i work shops och utställning

Projektägare: Folkare Konstförening
Projektledare: Charlotte Wells

Till slutet av sommaren 2020 kommer ortsborna i Krylbo att få uppleva konst och skapande aktiviteter tack vare Folkare Konstförening. 

Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet. Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet.

Föreningen bildades 1946 och har bland annat anordnat mycket populära utställningar och workshops i Horndals Brukspark. 

Fotboll Fitness

Projektägare: Skogsbo Avesta IF

Skogsbo Avesta IF ska starta Fotboll Fitness som är en organiserad spontanfotboll. De vill uppmuntra fler att utföra fysisk aktivitet och även behålla aktiva som inte länge vill vara med och tävla i seriespel. Målgruppen är 15 år och äldre.

Alla kan vara med oavsett förkunskaper. Tanken är att träningarna planeras så att föräldrar som har barn som spelar i föreningen kan vara med och spela medan barnen också tränar. Upplägget är 2 ledare som har 2 träningar i veckan under 20 veckor. 

Data- och vardagsekonomiutbildning

Projektägare: Röda Korset Hedemora
Projektledare: Tamara  Zuljevic

Målet med projektet är att flera nyanlända ska få grundläggande data- och ekonomiutbildning för att göra dem bättre utrustade för ett fortsatt liv i Sverige efter att de har beviljats uppehållstillstånd.

Hitta ut och upptäck fantastiska Hedemora

Projektägare: IFK Hedemora Orientering

Med Hitta Ut vill IFK Hedemora Orientering bidra till att locka fler till att motionera och upptäcka alla vackra och spännande platser som finns i Hedemora stad med omnejd.

Du laddar ner apppen Hittaut Hedemora och kan där hitta 85 olika checkpoints att besöka. Du kan också använda en fysisk karta som finns på flera ställen att hämta ut. 2020 utökas projektet med Garpenberg, Vikmanshyttan och Långshyttan. 

Projektet har blivit en succé och har lockat över 700 personer. Det pågår i tre år. 

Förstudie utveckling av kulturarvet

Projektägare: Stentryckeriets vänner ideell förening

Syftet är att identifiera förutsättningarna och testa metoder för att bevara det unika konstnärliga och kulturella arv som det litografiska tryckeriet i Vikmanshyttan innehar.

Syftet är också att genom exemplet i Vikmanshyttan lägga ut de första stegen för att jobba vidare med metodutveckling för hur man kan behålla, vidareutveckla och överföra kunnandet till nästa generation tryckare. Projektet vill lyfta resultatet ytterligare och sprida kunskaper och metoder vidare till fler liknande verksamheter inom de kulturella och kreativa näringarna (KKN) regionalt och till aktörer som jobbar med att stödja dem på lika sätt.

För fler bostäder i Stjärnsund - Stjärnsundsvärden

Projektägare: Stjärnsunds Föreningsnätverk
Projektledare: Fredrik Lundkvist Fridh

Stjärnsunds Föreningsnätverk har beviljats 78 500 kr av oss till projektet ”Stjärnsundsvärden”.

Stjärnsund är en inflyttnings- och turistort, men utbudet av fastigheter är den stora begränsningen trots att många hus står tomma större delen av året. Stjärnsunds föreningsnätverk ska därför, tillsammans med lokala företagare och fastighetsägare, etablera en stugvärdstjänst för korttidsuthyrning och en bostadsagentur för långtidsuthyrning av tillgängliga fastigheter.

Ny konstsnöanläggning ska säkra skidspåren på Brunnsjöberget

Projektägare: IFK Hedemora Skidor
Projektledare: Erik Andersson

IFK Hedemora Skidor har  investerat i en ny konstsnöanläggning på Brunnsjöberget. 

-  Vi är jätteglada över att ha kunnat göra denna investering och att vi nu äntligen får ta anläggningen i bruk. Nu har vi en modern anläggning med en effektivare snötillverkning. Det förlänger skidsäsongen och lättar bördan för alla våra ideella krafter. I den här satsningen ingår också bredare och omgjorda spår, så vi får plats med så många som möjligt ute på banorna, samtidigt som vi kan ge våra unga den utmaning som idag krävs för att erbjuda en utvecklande längdskidåkning, säger Erik Andersson, projektledare för IFK Hedemora Skidor. 

Renovering av hinderbana för barn på Brunnsjöberget

Projektägare: Stiftelsen Motionsanläggningen Brunnsjöberget
Projektledare: Kjell Lidholm

I anslutning till motionsanläggningen, klubbarnas klubbstuga, finns sedan 25 år tillbaka en hinderbana för barn i terrängen. Banan är mycket populär bland barnen, men den behöver göras säkrare och utvecklas/förlängas. Avsikten är att allt praktiskt arbete ska ske ideellt, samt att eventuellt projektbidrag och övrig sponsring ska finansiera material och skyltning.

Aktivitetsplan för fler träningsmöjligheter

Projektägare: Brovallens IF
Projektledare: Wolfgang Streith 

Brovallens IF ska bygga en belyst aktivitetsplan där lek och spel kan kombineras med barmarksträning. Det gör att föreningen kan erbjuda en roligare och bättre träningmiljö för deras barn- och ungdomsverksamhet. Allmänheten är alltid välkommen att ta del av utomhusfaciliteterna när det önskas.

Brovallsgården har idag ett utegym och en fin terrängbana, aktivitetsplanen kommer att komplettera dessa faciliteter.

Orka och funka - för barn och ungdomar med funktionsvariationer

Projektägare: Funkibator Öst
Projektledare: Linda Rosen

Projektet ”Orka och funka” har bidragit till stöd för familjer med barn och ungdomar i  åldern 13-25 år som har funktionsvariationer. Projektet pågick under 2020 och idag finns ett nätverk med 80-talet familjer, kika efter Orka och funka på Facebook. Det har också startats en nybildad förening som heter Orka och Funka.  Föreningen samlar föräldrarna och samverkar med myndigheter och andra föreningar. 

Ungdomar med funktionsvariationer blir ofta isolerade och hamnar i ett utanförskap. De har av många olika anledningar hamnat i en ond spiral av att inte ”kunna” ta sig hemifrån. De slutar gå till skolan. De kommer inte ut på arbetsmarknaden och deltar inte i fritidsaktiviteter. De har minimalt med kompisar och lever hemma, ofta mycket genom det digitala. Både på kort och lång sikt ska föreningen erbjuda möjligheter som kommer att öka ungdomarnas livskvalité, medverkan i samhället och att komma ut i arbete och få fler vänner,Både på kort och lång sikt ska föreningen erbjuda möjligheter som kommer att öka ungdomarnas livskvalité, medverkan i samhället och att komma ut i arbete och få fler vänner.

Utegym Nibbleberget

Projektägare: Vasaloppsklubben
Projektledare: Håkan Frenell

Nibbleberget är ett populärt rekreationsområde och Vasaloppsklubben har byggt ett utegym där som invigdes våren 2020. Projektet blev en förlängning av projektet där klubben har röjt och märkt ut vandringsleder, även det projektet har fått pengar av Södra Dalarnas Sparbank. 

Så och Skörda södra Dalarna

Projektägare: Skördefest i södra Dalarna ideell förening  
Projektledare: Liselotte Dahlin, Olle Bengtsson

Skördefest i Dalarna ideell förening ska utveckla matsektorn i södra Dalarna för att få fler lönsamma företag och en levande bygd.

Inventering och digitalisering föremålssamlingar

Projektägare: Stora Skedvi Hembygdsförening
Projektledare: Jonas Ahlin

Stora Skedvi Hembygdsgård har ett antal muséer, bland annat ett stort redskapsmuseum som beskriver jordbrukets arbete och redskap genom tiderna, men även bl.a. ett skolmuséeum, en parstuga som visar hur ett gammalt hem kunde se ut, en byggnadsminnesförklard Kaplansgård m.m. Dessutom finns ett större antal föremål på magasin som aldrig eller sällan visas för offentligheten. 

Samarbetspartnern ska nu genom projektet se till att alla inventarier på ett korrekt sätt införlivas inventariet med bilder, numrering, ursprung, gåvoavtal m.m. och få till rutiner och verktyg till att framledes kunna handha inventariet löpande.