Skip to content

Genomförda projekt inom vår samhällsnytta

Vi är stolta över att kunna bidra till förverkliganden av projekt  som bidrar till att Avesta, Hedemora och Säters kommun utvecklas. Våra eldsjälar i föreningar och näringsliv har genomfört över 80 projekt som vi bidragit till. På denna sida får du ett urval av dem. 

Inspiration från några av våra genomförda projekt inom vår samhällsnytta

Kurs för unga entreprenörer 19-25 år

Projektägare: Södra Dalarnas Sparbank
Projektledare: Therese Oljans Backlin
Beviljade medel: 150 000 kronor


Vad innebär det att vara entreprenör och driva projekt eller starta ett eget företag? Södra Dalarnas Sparbank driver en kurs för unga 19-25 år som bor i Avesta, Hedemora eller Säters kommun.

 

Vi varvar spännande företagsbesök med inspirerande föreläsningar. 

Kursen pågår maj-december 2022 och är kostnadsfri. 

MÅDS - Mångfald i Dalarnas Bolagsstyrelser

Projektägare: Styrelseakademien Dalarna
Beviljade medel: 25 000 kr

Vi stödjer initativet från Styrelseakademien Dalarna att hitta kvinnor med utländsk bakgrund till bolagsstyrelser i Dalarna. Det finns en dold och outnyttjad resurs och möjlighet med mycket kompetenta kvinnor som haft karriär, sin akademiska bakgrund i sitt hemland och i Sverige. Ser vi till styrelseledamöterna i Dalarna så är endast 16% kvinnor och med utländsk bakgrund är det nästan noll.

Under ca 1 år kommer 11 kvinnor att erbjudas mentorskap och certifieras i svenskt styrelsearbete för att sedan matchas in i olika bolagsstyrelser. En härliga skara kompetenta kvinnor från flera världsdelar: Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien. Projektet kallas MÅDS - Mångfald i Dalarnas bolagsstyrelser.

Dalarna är en av Sveriges 4 stora exportregioner, 16% av invånarna i Dalarna har utländsk bakgrund.

World Maze Race

Projektägare: Dalaportens OL Orientering
Projektledare: Göran Andersson
Beviljade medel: 90 000 kr

Dalaportens OL Orientering vill hitta nya sätt att rekrytera fler ungdomar till att börja orientera och främja den spontana fysiska rörelsen. Klubben har därför utvecklat så kallad labyrintorientering. Nu lanserar de sitt koncept i världen med projektet World MAZE Race. Den 29 maj är det världspremiär med målet att genomföra 100 MAZE-event i alla världsdelar. 
 

-        Vi har fått en fantastisk respons efter de labyrintorienteringar som vi genomfört och tanken om ett World Maze Race har funnits i några år. Framtidsvisionen är att vi kan genomföra detta event i Sydney, Shanghai, Singapore, São Paulo, San Francisco, Stockholm, Sala, Surahammar, Smedby, Skogsbo och på en massa andra platser samtidigt. Förutom att labyrintorientering lockar ungdomar till spontan aktivitet så är labyrintorientering också en anledning att visa en väg att göra orientering olympisk. säger Göran Andersson, projektkoordinator Dalaportens OL Orientering.

 

 

En pedagogisk trädgård för biologisk mångfald i Stjärnsund

Projektägare: Föreningen Permakultur Stjärnsund
Projektledare: Annelie Hilmerby
Beviljade medel: 124 900 kronor

Satsningen ska utveckla det offentliga besöksmålet Mångfaldsträdgården och att fler människor, och även nya grupper, lockas till Stjärnsund för att uppleva och lära sig mer, även om biologisk mångfald. De projekt som hittills genomförts av Permakultur Stjärnsund har redan bidragit till att Stjärnsund har börjat bli ett känt besöksmål bland människor som intresserar sig för permakultur, skogsträdgårdsodling och hållbar utveckling. 

I projektet kommer bland annat skolklasser att bjudas in. 

Skidäventyret

Projektägare: Dalahästens Skidcenter
Projektledare: Wolfgang Streit
Beviljade medel: 23 750 kronor

I projektet ska Samarbetspartnern anlägga ”Skidäventyret” som är en 30x30 meter lekplan som utrustas med gupp, hopp, koner, slalomportar och en preparerad platt yta för lek och teknik. Dessutom ska en kuperad skicrossbana med kurvor anläggas, tänkt för lite äldre och mer skiderfarna barn och ungdomar. Anläggningen kommer att användas både spontant och för organiserad träning.

 

Skidäventyret blir ett väldigt roligt komplement till den vanliga skidåkningen vare sig det sker i skidklubbarnas regi eller spontant. Skidäventyret ska anslutas till en rundbana ca 400 m som innehåller en spännande serpentin.

Södra Dalarnas Sparbank står för en av  snökanonerna till Skidäventyret.

 

Konst i Krylbo - allmänheten får delta i work shops och utställning

Projektägare: Folkare Konstförening
Projektledare: Charlotte Wells
Beviljade medel: 37 000 kr

Till slutet av sommaren 2020 kommer ortsborna i Krylbo att få uppleva konst och skapande aktiviteter tack vare Folkare Konstförening. 

Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet. Målet är att genomföra konstworkshops som utmynnar i en konstutställning i Krylbo. Syftet är att ge tillgång till konstupplevelse och skapande aktiviteter för ortsbor – och en bred allmänhet.

Föreningen bildades 1946 och har bland annat anordnat mycket populära utställningar och workshops i Horndals Brukspark. 

 

 

Fotboll Fitness

Projektägare: Skogsbo Avesta IF
Beviljade medel: 15 000 kronor
Skogsbo Avesta IF ska starta Fotboll Fitness som är en organiserad spontanfotboll. De vill uppmuntra fler att utföra fysisk aktivitet och även behålla aktiva som inte länge vill vara med och tävla i seriespel. Målgruppen är 15 år och äldre. Alla kan vara med oavsett förkunskaper. Tanken är att träningarna planeras så att föräldrar som har barn som spelar i föreningen kan vara med och spela medan barnen också tränar. Upplägget är 2 ledare som har 2 träningar i veckan under 20 veckor.

 

Data- och vardagsekonomiutbildning

Projektägare: Röda Korset Hedemora
Projektledare: Tamara  Zuljevic
Beviljade medel: 100 000 kronor

Målet med projektet är att flera nyanlända ska få grundläggande data- och ekonomiutbildning för att göra dem bättre utrustade för ett fortsatt liv i Sverige efter att de har beviljats uppehållstillstånd.

 

Hitta ut och upptäck fantastiska Hedemora

Projektägare: IFK Hedemora Orientering
Beviljade medel: 105 000 kronor

Med Hitta Ut vill IFK Hedemora Orientering bidra till att locka fler till att motionera och upptäcka alla vackra och spännande platser som finns i Hedemora stad med omnejd.

Du laddar ner apppen Hittaut Hedemora och kan där hitta 85 olika checkpoints att besöka. Du kan också använda en fysisk karta som finns på flera ställen att hämta ut. 2020 utökas projektet med Garpenberg, Vikmanshyttan och Långshyttan. 

Projektet har blivit en succé och har lockat över 700 personer. Det pågår i tre år. 

 

 

Förstudie utveckling av kulturarvet

Projektägare: Stentryckeriets vänner ideell förening
Beviljade medel: 75 000 kronor

Syftet är att identifiera förutsättningarna och testa metoder för att bevara det unika konstnärliga och kulturella arv som det litografiska tryckeriet i Vikmanshyttan innehar.

Syftet är också att genom exemplet i Vikmanshyttan lägga ut de första stegen för att jobba vidare med metodutveckling för hur man kan behålla, vidareutveckla och överföra kunnandet till nästa generation tryckare. Projektet vill lyfta resultatet ytterligare och sprida kunskaper och metoder vidare till fler liknande verksamheter inom de kulturella och kreativa näringarna (KKN) regionalt och till aktörer som jobbar med att stödja dem på lika sätt.

 

För fler bostäder i Stjärnsund - Stjärnsundsvärden

Projektägare: Stjärnsunds Föreningsnätverk
Projektledare: Fredrik Lundkvist Fridh
Beviljade medel: 78 500 kronor

Stjärnsunds Föreningsnätverk har beviljats 78 500 kr av oss till projektet ”Stjärnsundsvärden”.
Stjärnsund är en inflyttnings- och turistort, men utbudet av fastigheter är den stora begränsningen trots att många hus står tomma större delen av året. Stjärnsunds föreningsnätverk ska därför, tillsammans med lokala företagare och fastighetsägare, etablera en stugvärdstjänst för korttidsuthyrning och en bostadsagentur för långtidsuthyrning av tillgängliga fastigheter.

Ny konstsnöanläggning ska säkra skidspåren Brunnsjöberget

Projektägare: IFK Hedemora Skidor
Projektledare: Erik Andersson
Beviljade medel: 135 000 kronor


IFK Hedemora Skidor har  investerat i en ny konstsnöanläggning på Brunnsjöberget. 

-  Vi är jätteglada över att ha kunnat göra denna investering och att vi nu äntligen får ta anläggningen i bruk. Nu har vi en modern anläggning med en effektivare snötillverkning. Det förlänger skidsäsongen och lättar bördan för alla våra ideella krafter. I den här satsningen ingår också bredare och omgjorda spår, så vi får plats med så många som möjligt ute på banorna, samtidigt som vi kan ge våra unga den utmaning som idag krävs för att erbjuda en utvecklande längdskidåkning, säger Erik Andersson, projektledare för IFK Hedemora Skidor. 

Renovering av hinderbana för barn Brunnsjöberget

Projektägare: Stiftelsen Motionsanläggningen Brunnsjöberget
Projektledare: Kjell Lidholm
Beviljade medel: 15 000 kr

I anslutning till motionsanläggningen, klubbarnas klubbstuga, finns sedan 25 år tillbaka en hinderbana för barn i terrängen. Banan är mycket populär bland barnen, men den behöver göras säkrare och utvecklas/förlängas. Avsikten är att allt praktiskt arbete ska ske ideellt, samt att eventuellt projektbidrag och övrig sponsring ska finansiera material och skyltning.

 

 

Aktivitetsplan för fler träningsmöjligheter

Projektägare: Brovallens IF
Projektledare: Wolfgang Streith 
Beviljade medel: 26 000 kr

Brovallens IF ska bygga en belyst aktivitetsplan där lek och spel kan kombineras med barmarksträning. Det gör att föreningen kan erbjuda en roligare och bättre träningmiljö för deras barn- och ungdomsverksamhet. Allmänheten är alltid välkommen att ta del av utomhusfaciliteterna när det önskas.

Brovallsgården har idag ett utegym och en fin terrängbana, aktivitetsplanen kommer att komplettera dessa faciliteter.

Orka och funka - för barn och ungdomar med funktionsvariationer

Projektägare: Funkibator Öst
Projektledare: Linda Rosen
Beviljade medel: 200 000 kronor

Projektet ”Orka och funka” har bidragit till stöd för familjer med barn och ungdomar i  åldern 13-25 år som har funktionsvariationer. Projektet pågick under 2020 och idag finns ett nätverk med 80-talet familjer, kika efter Orka och funka på Facebook. Det har också startats en nybildad förening som heter Orka och Funka.  Föreningen samlar föräldrarna och samverkar med myndigheter och andra föreningar. 

 

Ungdomar med funktionsvariationer blir ofta isolerade och hamnar i ett utanförskap. De har av många olika anledningar hamnat i en ond spiral av att inte ”kunna” ta sig hemifrån. De slutar gå till skolan. De kommer inte ut på arbetsmarknaden och deltar inte i fritidsaktiviteter. De har minimalt med kompisar och lever hemma, ofta mycket genom det digitala. Både på kort och lång sikt ska föreningen erbjuda möjligheter som kommer att öka ungdomarnas livskvalité, medverkan i samhället och att komma ut i arbete och få fler vänner,Både på kort och lång sikt ska föreningen erbjuda möjligheter som kommer att öka ungdomarnas livskvalité, medverkan i samhället och att komma ut i arbete och få fler vänner,

 

 

Lånestuga - barn och unga kan låna fotbollsutrustning

Projektägare: Avesta AIK
Projektledare: Sanna Isacsson & Jessica Olveby
Beviljade medel: 7000 kr

För att alla barn och ungdomar ska ha möljighet att få spela fotboll, oavsett socioekonomisk bakgrund så har Avesta AIK startat upp en lånestuga där man får låna skor, benskydd och matchshorts tills dess att man haft möjlighet att skaffa egen utrustning. 

 

 

Utegym Nibbleberget

Projektägare: Vasaloppsklubben
Projektledare: Håkan Frenell
Beviljade medel: 20 000 kronor

Nibbleberget är ett populärt rekreationsområde och Vasaloppsklubben har byggt ett utegym där som invigdes våren 2020. Projektet blev en förlängning av projektet där klubben har röjt och märkt ut vandringsleder, även det projektet har fått pengar av Södra Dalarnas Sparbank. 

och Skörda södra Dalarna

Projektägare: Skördefest i södra Dalarna ideell förening  
Projektledare: Liselotte Dahlin, Olle Bengtsson
Beviljade medel: 250 000 kronor

Skördefest i Dalarna ideell förening ska utveckla matsektorn i södra Dalarna för att få fler lönsamma företag och en levande bygd.

 

Mamma och barn plockar sallad i trädgården

Inventering och digitalisering föremålssamlingar

Projektägare: Stora Skedvi Hembygdsförening
Projektledare: Jonas Ahlin
Beviljade medel:  28 748 kronor


Stora Skedvi Hembygdsgård har ett antal muséer, bland annat ett stort redskapsmuseum som beskriver jordbrukets arbete och redskap genom tiderna, men även bl.a. ett skolmuséeum, en parstuga som visar hur ett gammalt hem kunde se ut, en byggnadsminnesförklard Kaplansgård m.m. Dessutom finns ett större antal föremål på magasin som aldrig eller sällan visas för offentligheten. 

Samarbetspartnern ska nu genom projektet se till att alla inventarier på ett korrekt sätt införlivas inventariet med bilder, numrering, ursprung, gåvoavtal m.m. och få till rutiner och verktyg till att framledes kunna handha inventariet löpande.