1. Analys av vår nuvarande påverkan på människor och planet

Vi har analyserat var banken har betydande positiva och negativa effekter på samhälle, miljö och ekonomi och hur införandet av FN:s principer om ansvarsfull bankverksamhet påverkar bankens mål och verksamhet.

2. Våra miljömål

Utifrån analysen har vi satt mål för att uppnå den största positiva påverkan och minska betydande negativa effekter. Våra tre övergripande mål till och med 2025-01-31 som vi kommer följa inom ramen för FN:s principer om ansvarsfull bankverksamhet är:
- Andelen av finansiell rådgivning inom hållbarhetsrelaterade fonder, klassade som mörkgröna ska uppgå till 10 % andel av kundernas totala fondförmögenhet.

- 100% av våra projekt och föreningar som vi ger bidrag och sponsrar inom vår samhällsnytta ska arbeta mot minst 3 av FN:s globala mål.

- 75 % av alla företagskunder med en större kreditvolym har förflyttat sig till en mer hållbar verksamhet utifrån Bankens hållbarhetsanalys.

En redovisning av hur Banken idag arbetar med FN:s globala mål finns publicerad på i dokumentet Miljö- och Hållbarhetspolicy.

3. Styrdokument inom hållbarhetsområdet

Bankens styrelse har fastställt Miljö- och hållbarhetspolicy samt en ny Hållbarhetsriskpolicy.
Information gällande hållbarhetsfaktorer inom investeringsrådgivningen (Disclouserförordningen) finns publicerade på vår webb.

4. Utbildning

Samtliga medarbetare har genomfört e-utbildning, Climate Change.
Rådgivarna har utbildats gällande hållbarhetsrisker inom investeringsrådgivning.
Samtliga företagsrådgivare inklusive beslutsfattare i vår lånedelegation har deltagit i KPMG:s utbildning inom regelverk och hållbarhet.
Bankens ordförande, vice ordförande, VD och hållbarhetsansvarige har deltagit i Sparbankernas Riksförbunds och Handelshögskolans utbildning inom Hållbara affärer. VD har även deltagit i en fördjupningsdag.
Våra finansiella rådgivare har genomgått utbildning inom Hållbar finansiell rådgivning.
 

5. Produkter och tjänster som har en positiv inverkan på människor och planet samt vår verksamhet

Vi erbjuder hållbara finansieringslösningar:
• Grönt Bolån
• Energilån
• Solcellslån
• Grön fastighetsfinansiering
• Gröna billån

Vi har uppdaterat våra rutiner för produktjämförelser inom hållbarhetsområdet (analys av finansiella produkter inom Mifid).
 

6. Bankens och personalens resurshantering

Banken köper bara Grön el.
All belysning på kontoret i Hedemora och Säter är utbytt till LED.
Bankens Resepolicy är uppdaterad.